gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

Belajevi zeliščni vrtovi

UČNO - DOŽIVLJAJSKI ZELIŠČNI VRT
Učilnica na prostem

Na našem učno doživljajskem zeliščnem vrtu se lahko sprehodite med živopisanimi barvami in zapeljivimi vonjavami okoli 100 vrst zdravilnih rastlin, aromatičnih začimbnic in divjeraslih užitnih rastlin. Sadna drevesa ter visok kamnit kraški suhi zid okoli vrta nudijo zavetje zeliščem in prenočišče raznovrstnim prebivalcem vrta.

C96A5100


Posedite lahko pod krošnjami dreves ali latnikom vinske trte in si odpočijte ob pogledu na čudežno zakladnico narave. S zapeljivimi vonjavami vas bodo razvajale tudi zbirke različnih vrst bazilik, žajbljev in met. Številni drobni, a skrbno domišljeni detajli bodo še dodatno popestrili ogled. Sprehodili se boste po potki v obliki srca in križa, si morda odpočili v naših počivalnicah oziroma v enem od intimnih kotičkov, ki so posejani po vrtu.

Idejo za ureditev centralnih sprehajalnih poti v obliki srca in križa smo na domačiji dobili zaradi steklene podobice, najdene v zidu med odstranjevanjem ometa v najsatrejšem objektu. Centralni vrt pred hišo je razdeljen na štiri tematske cone,  stranski vrt za staro hišo pa zapolnjuje začimbni program za pospestritev našega mini glampinga, kjer lahko od letošnjega leta (2020) prespite v treh nadstandardnih šotorih.

Prednost našega zeliščnega vrta je, da lahko na enem mestu  v živo spoznate številne divjerasle kraške in gojene zdravilne rastline, užitne vrtne plevele ter veliko število različnih aromatičnih začimbnic. Velikokrat se namreč zgodi, da ljudje kljub prebiranju literature v naravi ne prepoznajo zdravilnih rastlin, veliko užitnih rastlin pa smatrajo za nadležen plevel.

Vrt je namenjen tako prepoznavanju rastlin kot tudi spoznavanju njihovih zdravilnih moči z vidika dognanj sodobne znanosti in izkušenj ljudskega zdravilstva.

Rastline so tematsko razdeljene po conah (zdravilne rastline, rastline kraškega travnike užitni in zdravilni »pleveli«, aromatične začimbnice…). Poleg spoznavanja rastlin na vrtu sta na ogled tudi hišna zeliščna  knjižnica.
 

ZAČIMBNI NASAD
Aromaterapija na prostem

C96A718 (3)

V hišnem začimbnem nasadu s skrbnostjo in odgovornostjo vzgajamo submediteranske začimbnice, ki jih v domačih jedeh in izdelkih ponudimo obiskovalcem.

KRAŠKI ŠETRAJ – HIŠNO KULINARIČNO ZLATO

nabiralke

Hišna znamka vrhunskih izdelkov s kraškim šetrajem  SATUREJA – KRAŠKA DIVJINKA je plod večletnega pionirskega raziskovanja in razvoja lastne tehnologije ročne pridelave in predelave.

KRAŠKI TRAVNIK
Dom okusnih kraških divjink
C96A7291


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013