gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

Sobota, 10.6. 2017 NOVO! Enodnevna zeliščna ekskurzija Kras (SLO) + Carso (IT): MATIČNI KRAS - ZELIŠČNI BUTIK MED JADRANOM IN ALPAMI s Sanjo Lončar

datum: 26.05.2017

kategorija: Novice

Morda nas bo enodnevno intenzivno popotovanje po kraški planoti, ujeti med morje in hribe, ki je zaradi svoje unikatne pojavnosti posodila ime tudi drugim apnenčastim predelom sveta, pripeljalo bliže besedam Cirila Zlobca v predgovoru h knjigi Prgišče Krasa: »… zdi se nam trd, odločen, vztrajen, kljubovalen, hkrati pa tudi mediteransko mehak, zgovoren, pogosto nezastrto čustven, nedostopen in prilagodljiv … «

MATIČNI KRAS (Kras/ SLO - Carso/ IT)
ZELIŠČNI BUTIK MED JADRANOM IN ALPAMI

 

carso             zurvestlogo

Trajanje: od 8.00 do 19.00

Začetek in zaključek ekskurzije: Divača pri železniški postaji (možnost prihoda z vlakom iz Ljubljane)

Več info o prevozu z vlakom na: info@belajevi.si

Cena: 79,00 EUR/ osebo z vključenim DDV

Info in rezervacije: rezervacije@belajevi.si

Program v PDF (za print): Belajevi_sanja_loncar_2017_pomlad_poletje_razlaga.pdf


Program:

Izkustveno zeliščno ekskurzijo bomo pričeli na Zeliščno-etnološki domačiji Belajevi, ki se je usmerila etno-zeliščni turizem. Med doživljajskim ogledom zeliščnih vrtov in postankom pri coni Kraški travnik nam bodo približana starodavna dediščina zdravljenja in verovanja v zdravilno moč rastlin, sodobna fitoterapija in uporaba kraških zelišč v kulinariki. Seznanili se bomo z vzgojo  začimbnic na Krasu, vizijo razvoja domačije z uvajanjem lastne blagovne znamke proizvodov s kraškim šetrajem ter avtorskim projektom domačije  Satureja - kraška divjinka/ regionalnim projektom oživljanja zeliščarske, etnološke in kulinarične dediščine Krasa.


Po » začinjeni kraški marendi«  bomo vstopili v svet Unescove naravne svetovne dediščine – v Park Škocjanske jame.  Med sprehodom do priljubljenega razgledišča s pogledom na znamenito Reko in vas Škocjan, ki krasi številne svetovne turistične naslovnice, bomo spoznali, zakaj je bil Škocjan z okolico pomembno evropsko obredno (kultno) središče, kamor so ljudje romali že pred 3000 leti. V Parku si bomo ogledali naravoslovno zbirko in ugotovili, zakaj so v kraških stenah poleg mediteranskih rastlin našle svoj dom tudi nekatere redke alpske rastline, kar je prava botanična posebnost v svetovnem merilu.

Sledil bo obisk največjega pridelovalca sivke na Krasu, kjer se bomo lahko predali vonjavam več milijonske množice omamnih modrih cvetov  ter odkrivali zdravilne in aromatične moči sivke s Krasa. Spoznavali bomo njen potencial v fitoterapiji, kulinariki in naravni kozmetiki ter odkrivali, katera sorta je primerna za uporabo v zdravilne in kulinarične namene. Izvedeli bomo, kako sivko vzgajati, da nam bo dala vrhunski pridelek in si v živo ogledali pridobivanje eteričnega olja s parno destilacijo.

Kako samonikel žajbelj v suhem kamnitem bivališču zaprede pod soncem in se kot pravi romantik spogleduje z morjem, bomo v živo doživeli med sprehodom po kraškem skalnem robu pri italijanskih sosedih med Nabrežino in Križem. V tem idiličnem, a hkrati v večini nepoznanem biseru Krasa, kjer le-ta  s strmim korakom stopi v modrino Jadranskega morja, se bomo naužili mediteranske zeliščno-morske mešanice barv in vonjav ter odkrivali, zakaj je Salvia zaslovela kot zelišče nesmrtnosti.

Da bo kraško-mediteranska zgodba popolna, bomo v vasici, nekdaj znani kot središče slovenskega ribištva, obiskali ribjo turistično kmetijo, kjer domuje sin zadnjega ribiča v vasi.  Tu si bomo privoščili kosilo z vonjem po »kraškem morju«. Seveda ne bo šlo brez lastnikove zgodbe o tunolovu, znamenitem lesenem čolnu – čupi in vinu iz hišnega
vinograda, ki se v terasah nastavlja morju in soncu. Trst (z okolico) ni Trst, če ne poskusiš italijanske kave. Tudi za to si bomo vzeli čas.

Naša zadnja postaja bo botanični vrt Carsiana, kjer so v avtentičnem prostoru predstavljena različna kraška življenjska okolja (gmajna, gozd in podrast, vrtača, skalne vegetacije in melišča) in dragocene rastlinske vrste. Predstavljenih je okrog 600 vrst. Med vodenim ogledom bomo imeli priložnost spoznati bogastvo kraške biodiverzitete, ki je uvrščena v evropski vrh.

Sledil bo povratek v Divačo.

 

Cena vključuje:

· malico, kosilo, napitke med obroki in na avtobusu

· predavanja in predstavitve na terenu in avtobusu

· vstopnine

· avtobusni prevoz (Divača-ogledne točke-Divača)

· organizacijo in vodenje

Ekskurzijo vodita Sanja Lončar (Skupaj za zdravje človeka in narave) in Andrejka Cerkvenik (Domačija Belajevi).

Ekskurzija je organizirana v sodelovanju s turistično agencijo SI Turizem.


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013