gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

Sreda, 31.5.2017 - Zeliščna delavnica o pravilnem ravnanju z rastlinami, ki vsebujejo TUJON s SANJO LONČAR in dr. PETRO RATAJC

datum: 26.05.2017

kategorija: Novice

Kaj zmorejo najmočnejše zdravilne rastline? Katere so rastline za polnjenje energije ter regenaracijo živčevja in možganov?

Domačija Belajevi, Kačiče-Pared 13 (pri Parku Škocjanske jame), sreda, 31.5.2017,  od 17. do 21. ure

Pelin, žajbelj, ožepek in vratič so z razlogom spoštovali kot najmočnejše zdravilne rastline, ki lahko vlijejo nove moči, obnovijo živčevje, uredijo hormone, obudijo energijo in nam celo pomagajo do nadnaravnih moči. Ker bo to leto očitno v znamenju različnih škodljivcev, je dobro vedeti, da pri mnogih pomagajo prav pripravki iz pelina, pod pogojem, da jih pravilno pripravite.

Danes bi moči teh rastlin še kako potrebovali, pa žal pogosto ne vemo več, kako jih uporabiti.

Skupno vsem naštetim je, da vsebujejo tujon. Če z njim ne znamo pravilno ravnati, lahko naše zdravilo postane strup. Če pa se mu popolnoma izognemo, bomo tudi ob zdravilne učinke, ki jih prav s pomočjo tujona lahko dosežemo. Kako vedeti, kaj in koliko je prav? Niso vsi pelini enaki in tudi med žajblji je zelo veliko razlik. Po čem se razlikujejo, katere rastline so primerne za kakšno uporabo kdaj in kako nabirati, kako jih prepoznati?

Na delavnici bomo spoznali, kako od teh rastlin dobiti največ, kako jih uporabiti za obnovo živčevja, imunskega in hormonskega sistema ter kot dragoceno pomoč v hiši in na vrtu. Pripravili bom tudi različne pripravke. 

Delavnico bo vodila Sanja Lončar ob strokovni pomoči dr. Petre Ratajc, biologinje in raziskovalke rastlin, Andrejka Cerkvenik bo poskrbela za zeliščni prigrizek in napitke.

 Prispevek: 37,00 EUR/osebo in vključuje tudi delovno gradivo,  prigrizek in napitke. 

 Informacije in prijave: (041) 697 737 (Andrejka), info@belajevi.si

tujon 2017

V soboto, 10.6.2017, se bomo s Sanjo Lončar prvič podali na enodnevno intenzivno zeliščno ekskurzijo na slovensko in italijansko stran Krasa z »aromatičnim razgledom« na morje. Ogledali si bomo kraške zeliščne bisere, ki sta jih ustvarila narava in človek, avtohtona rastišča kraških dišavnic, spoznali postopke dela z aromatičnimi rastlinami ter posebnosti kulinarike in podnebja. 

 


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013