gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

Uspešen zaključek projekta Revita Belaj

datum: 17.12.2014

kategorija: Novice

Projekt Revita Belaj/ Trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – Sonaravna oživitev Belajeve domačije, ki ga je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja - pristop Leader, je primer dobre prakse oživljanja, ohranjanja, varovanja in promocije lokalnega podeželskega okolja na spoštljiv in naravi prijazen način. V projektu smo k sodelovanju uspeli pritegniti več partnerjev iz zasebnega in javnega sektorja.

O projektu

V okviru projekta smo na Belajevi domačiji v Kačičah uredili ogledno doživljajski vrt, prvi tovrstni vrt na Krasu, namenjen spoznavanju gojenih in divjih zdravilnih rastlin, začimbnic in divjeraslih užitnih rastlin. Obiskovalci si po predhodnem dogovoru na enem mestu lahko ogledajo več kot 150 različnih vrst rastlin, se jih dotaknejo, jih povonjajo, nekatere od njih tudi pokusijo v različnih preoblekah. Seveda ne gre brez razlage o njihovi vsestranski uporabnosti.

Urejen zeliščni vrt je dobra odskočna deska za razvoj novih dejavnosti na domačiji (zeliščne delavnice, učna domačija za otroke, zeliščni festival, poroke na zeliščnem vrtu ...). Ob obisku je posebna pozornost namenjena predstavitvi samoniklih kraških zdravilnih rastlin in začimbnic, zato boste med sproščenim sprehodom po vrtu podrobno spoznali tudi tri glavne »dišeče igralce« iz  knjižice Okusi dišečega Krasa, ki je tudi nastala v okviru projekta. Ideja zanjo se je porodila v enem od pogovorov z Mileno Štolfa, predsednico Društva kmetic sežanske regije, v želji, da se s pisano besedo okrepi zavedanje o pomenu ohranja in promocije bogate biotske, kulturne in gastronomske dediščine našega območja.
Pri projektu smo stremeli tudi k inovativnosti, zato smo podprli zamisel Pivovarne in pivnice Flora o izdelavi mini pivovarne za varjenje butičnih količin domačega piva. Tudi tu ni šlo brez zelišč … in poskusni seriji šetrajevega ter žajbljevega piva sta odlično uspeli. Kdo ve, morda se bo slavnima kraškima pijačama, teranu PTP in brinjevcu, nekoč v prihodnosti pridružilo tudi kraško pivo. Takrat bomo prepričani, da je bila naša ideja zares izvirna.

Čeprav pri Pobudi Leader ne govorimo o projektih višjih denarnih vrednosti, so tovrstne finančne spodbude izjemno pozitivne za krepitev razvojnega potenciala podeželja. V tem primeru namesto denarja v ospredje stopajo srčnost, ljubezen do domačega okolja in želja po ohranjanju našega kulturnega izročila, hkrati pa so tovrstni projekti seveda odlična priložnost za tkanje novih prijateljskih vezi. In zato se je vredno potruditi.

Projektni partnerji:


Vodilni partner:

KrasNa, Andrejka Cerkvenik s.p.
Kačiče – Pared 13, 6215 Divača
T: +386 41 697 737
E-pošta: andrejka.cerkvenik@kras-na.si


Projektni partnerji
Društvo kmetic sežanske regije                                                                  
Sejmiška pot 1 A
6210 Sežana
T: 041 281 819


Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, 6215 Divača
T: +386 5 708 21 00
E-pošta: psj.info@psj.gov.si
www.park-skocjanske-jame.si

Pivovarna in pivnica Flora, Batič d.o.o.
Krvavi potok 19, 6240 Kozina
T: +386 5 680 20 09 
www.pivnica-flora.si


TKŠD Majeme
Dane pri Divači 4, 6215 Divača
T: +386 31 652 769
E-pošta: drustvomejame@gmail.com
www.mejame.com

 
Osnovna šola Dr. Bogomirja Magajne Divača
Ulica Dr. Bogomirja Magajne 4, 6215 Divača
T: +386 5 731 88 00
E-pošta: tajnistvo@os-divaca.si
www.os-divaca.si

Foto utrinki z zaključnega dogodka:

revita
Pozdravni nagovor Stojana Ščuke, direktorja Parka Škocjanske jame

revita 2
Prispevek Borisa Čoka o kraških suhih zidovih - izjemni kulturni dediščini

revita 3Učenci OŠ Divača o spominih na obisk zeliščnega vrta

revita 4 V okviru projekta je bil bil izdelan tudi el. krmilnik za inovativen stroj namenjen varjenju butičnih količin piva.


revita 5
Tiskovno konferenco smo zaključili s predstavitvijo knjige Okusi dišečega Krasa. Na sliki od leve proti desni soavtorice knjige: Andrejka Cerkvenik, Milena Štolfa, Jana Pečečnik, Ksenija Krajšek Mahorčič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013