gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

4. ZELIŠČNI FESTIVAL NA STIKU KRASA IN BRKINOV/ maj-september 2017

datum: 26.05.2017

kategorija: Novice

Dobrodošli na 4. zeliščnem festivalu na stiku Krasa in Brkinov. Letos smo tradicionalno septembrskemu festivalu pridružili še spomladanske in poletne dogodke, ki jih organiziramo na naši domačiji. Tudi tokrat ne bo manjkalo zanimivih izobraževalnih in izkustvenih vsebin.

V festivalski program nas bo v sredo, 31.5.2017, pospremila 4-urna delavnica o skrivnostih tujona s Sanjo Lončar in dr. Petro Ratajc, na kateri bomo spoznavali, kako pravilno ravnati z rastlinami, ki vsebujejo to močno učinkovino. V soboto, 10.6.2017, se bomo s Sanjo Lončar prvič podali na enodnevno intenzivno zeliščno ekskurzijo na slovensko in italijansko stran Krasa z »aromatičnim razgledom« na morje. Ogledali si bomo kraške zeliščne bisere, ki sta jih ustvarila narava in človek, avtohtona rastišča kraških dišavnic, spoznali postopke dela z aromatičnimi rastlinami ter posebnosti kulinarike in podnebja. Pomladni izobraževalni ciklus s Sanjo Lončar bomo v torek, 20.6.2017, tik pred poletnim solsticijem, sklenili s 4-urno zeliščno delavnico o izjemni moči rastlin svetlobe ob najdaljših dnevih v letu. Uvod v sproščene poletne dni bomo v soboto, 1.7.2017, popestrili z 2. začinjenim kraškim večerom, kjer bodo kuharski mojster Matjaž Cotič in štiri odlične kraške vinske hiše (Domačija Lisjak, Vinarstvo Širca-Kodrič,  Vina Štoka in Vinakras Sežana), poskrbeli za enogastronomski večer med zelišči in kraškimi zidovi, ki ga bomo začinili s hišnimi začimbami in spremljevalnim družabnim programom. Med poletnimi počitnicami bomo v četrtek, 3.8.2017, na domačiji poskrbeli tudi za otroški zeliščno-doživljajski dan.
Septembrski del festivala bosta v petek, 1.9.2017, otvorila Vesna Guštin Grilanc in Boris Čok, ki nam bosta približala kraška zelišča v ljudski tradiciji in rastline starovercev na Krasu. Letošnji festival bo v soboto, 9.9.2017, sklenjen s 3. praznikom kraškega šetraja, enodnevno kulinarično in zeliščno prireditvijo, ki jo bodo s predavanji, delavnicami, ogledi zeliščnega vrta in zeliščnim sprehodom obogatili Jože Majes, Sanja Lončar, mag. Stipe Hečimović, dr. Petra Ratajc in drugi gostje. Dan bodo popestrile degustacijske in prodajne stojnice ter kulinarika s kraškim šetrajem. Pozanimajte se o ugodnem paketu za skupinski obisk (društva, študijske skupine, kolektivi, zaključene družbe, ...) in možnosti prihoda na dogodek z vlakom iz Ljubljane do Divače/ avtobusom do Kačič.

Vljudno vabljeni v družbo kraških zelišč 2017!

Program zeliščnega festivala v PDF (za print): zeliscni_festival_2017_kacice.pdf

4 zeliscni festival


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013